VIATGE A CAVALL PELS

CASTELLS DE LA SEGARRA

.................................................................................................


Un autèntic viatge al món medieval, des de la vall del Corb fins al riu Llobregós

Cal Perelló, a l’Ametlla de Segarra, organitza el primer viatge amb cavalls que uneix els castells més emblemàtics de la Segarra i d’altres nuclis i monuments medievals de la comarca. Una cavalcada única de més de cent quilòmetres que ens permet recórrer durant tres, quatre o cinc dies, primer de sud a nord i després de nord a sud, una antiga terra de frontera sembrada de castells i fortaleses, tot admirant en silenci els sembrats i boscos, els marges i les cabanes de pedra i la diversitat de fauna i paisatge que la caracteritzen.

Pensada per a dos, tres o màxim quatre persones, amb o sense experiència i cavalcant una mitjana de sis hores diàries, en aquest viatge travessem els rius Cercavins, Ondara i Sió, i entre quinze i trenta pobles segarrencs, dinem sempre en ruta, i ens allotgem i recuperem forces en cases rurals genuïnes i acollidores.

Lleugers d’equipatge (tot allò que us càpiga en unes alforges), pretenem ficar-nos dins la pell dels antics cavallers per fer un autèntic viatge al passat.

 

Aquí pots veure el mapa del viatge en cinc dies

RUTA CURTA 3 DIES / 2 NITS
DIA 1: L’Ametlla de Segarra – Masdebondia – el Talladell – Altet – Ossó de Sió (25 km)
Sortim de Cal Perelló en direcció a Montornès de Segarra i d’aquí, seguint la vall del riu Cercavins, arribem al poble clos de Masdebondia, una antiga possessió de l’ordre del Temple que s’ha conservat intacta fins als nostres dies. Hi entrem a cavall per visitar-lo i després continuem fins al Talladell creuant el riu Ondara. Travessem el Talladell i ens dirigim a Altet, on ens aturem per fer un picnic i descansar. A la tarda continuem en direcció als plans de Conill, on veurem un antic poblat medieval avui abandonat i hi podrem observar el vol de les nombroses aus estepàries i rapinyaires que viuen en aquest indret silenciós i solitari. Des d’aquí, i quan sigui possible, cavalcant camp a través, arribarem a les portes d'Ossó de Sió. Sopem, dormim i esmorzem a Cal Guim, la masia del Jordi i la Lídia.
DIA 2:  Ossó de Sió – Bellver de Sió – Montroig – les Pallargues – les Sitges – Florejacs (18 km)
El segon dia recorrem una distància menor per poder visitar els tres castells del Sió. Després d’esmorzar sortim de Cal Guim d’Ossó cap al poble de les Pallargues, passant primer pels nuclis medievals d’Ossó, Bellver i Montroig. A les Pallargues fem visita guiada al castell i després continuem cap al castell de les Sitges pel tossal de Sant Cristòfol i la masia de Can Porta. Un cop al castell, desmuntem, fem un picnic i descansem, genets i cavalls, a l'ombra dels pins, fins a primera hora de la tarda, en què iniciem el descens cap a Florejacs, on podrem visitar el castell (opcional) i recórrer a cavall i a peu un dels pobles medievals més ben conservats de la comarca. Ens allotjarem a Les Salades, la casa rural de la Isabel i el Jordi, on també soparem.
DIA 3:  Florejacs – Concabella – l’Aranyó – la Curullada – Granyanella – Montornès – l’Ametlla  (40 km)

Per als que hagin triat la versió curta d’aquesta ruta, aquesta és la jornada de retorn a Cal Perelló. És alhora la més llarga i la més emocionant perquè travessem completament la Segarra de nord a sud seguint antics camins de carro i ferradura i també, entre la sega i la sembra del cereal, molts trams de camp a través.  Sortim aviat de Florejacs cap a Concabella, travessem el riu Sió i després ens aturem al castell de l’Aranyó, on va néixer l’escriptor Manuel de Pedrolo, per abeurar-hi els cavalls abans de fer cap al castell de la Curullada, a l’ombra del qual farem un picnic i descansarem genets i cavalls. A la tarda baixarem a la vall de l’Ondara, pujarem a Granyanella i ens dirigirem cap a Montornès de Segarra i després a l'Ametlla..

 

RUTA MITJA 4 DIES / 3 NITS
DIES 1 I 2:
Els mateixos itineraris que la ruta curta 2 dies / 3 nits

DIA 3:  Florejacs – Ratera – Concabella – Hostafrancs (20 km)

Aquest dia el dedicarem a recórrer a cavall la vall mitja del Sió, passant per alguns dels seus nuclis i castells més ben conservats. Des de Florejacs ens dirigirem cap al sud fins a Ratera, on podrem admirar un antic castell reconvertit en molí. Després, a Concabella, ens trobarem amb un dels col.lossos de la Segarra, un gran castell que avui dia és el Centre d’Interpretació de la ruta. Aquí dinarem i descansarem, i a la tarda anirem primer a Torrefeta i després a Hostafrancs, on ens allotjarem a Cal Maso, la casa rural del Ramon i la Roser.

DIA 4:  Hostafrancs – Montcortès – l’Aranyó – la Curullada – Granyanella – Montornès – l’Ametlla (25 kms)
En l’últim dia d’aquesta ruta sortim d'Hostafrancs en direcció a la Curullada, on tornarem a trobar un gran castell recentment restaurat però no visitable. Després davallem a la vall del riu Ondara, travessem el reguer i el Camí de Sant Jaume català, i pugem fins a la vila closa de Granyanella, que recorrerem a cavall abans de fer cap a Granyena, que va ser la primera comanda templera de Catalunya. Hi fem un picnic i a la tarda tornem a l’Ametlla per Montornès de Segarra.

 

RUTA LLARGA 5 DIES / 4 NITS
DIES 1 I 2:
Els mateixos itineraris que la ruta curta 2 dies / 3 nits
DIA 3:  Florejacs – Palou – Selvanera – Talteüll – Palouet  (14 km)
Aquesta és la jornada més llarga i podríem dir salvatge de la ruta llarga de cinc dies i quatre nits, ja que travessarem tot el nord de la Segarra d’oest a est en direcció a la vall del Llobregós, travessant espais de gran riquesa natural encara intactes i pràcticament deshabitats. Després d'aturar-nos a Talteüll per fer un picnic i descansar, farem cap al petit poble de Palouet, on sopem i dormim a la casa rural Can Cuadros, situada en un antic castell del segle XI.

DIA 4:  Palouet – Vicfred – Sant Guim de la Plana – Castellmeià – la Cardosa (18 km)

Després d’esmorzar, sortim de Can Cuadros en direcció a Vicfred, passant per l'estany de Palouet, on fan parada moltes aus migratòries. A Vicfred podrem admirar l’últim gran castell de la ruta, i després continuem cap a la vila closa de Sant Guim de la Plana, on fem un picnic. A la tarda reprenem la ruta cap al Llor i Castellmeià (una imponent masia fortificada del segle XIV), la Prenyanosa i finalment la Cardosa, on sopem i dormim al castell de la Cardosa, propietat de l'artista Montse Gomis.
DIA 5:  La Cardosa – la Curullada – Granyanella – Granyena – l’Ametlla de Segarra (20 km)
L’últim dia de ruta és molt relaxat. Sortim de la Cardosa en direcció a la Curullada, travessem el riu Ondara i el Camí català de Sant Jaume i entrem a la vila closa de Granyanella. Després anem fins a Granyena, que va ser la primera comanda templera de Catalunya. Hi fem un picnic i a la tarda tornem a l’Ametlla per Montornès de Segarra, on encara tindrem temps d'admirar un petit cementiri modernista, regal d'un fill il.lustre del poble.

 

PREUS
Per persona

5 dies / 4 nits
Nivell avançat

4 dies / 3 nits
Nivell mitjà

3 dies / 2 nits
Nivell bàsic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-4 persones

 

700 €

 

600 €

 

500 €

 

Nit addicional amb MP

 

50 € /nit

 

50 € /nit

 

50 € /nit

 

Supl. hab. ind.

 

30 € /nit

 

30 € /nit

 

30 € /nit

 

Les dates de sortida sempre són obertes, però preferentment tots els dilluns, dimarts i dimecres, des del mes de març fins al mes de desembre. També es pot fer amb cavall propi. Els preus inclouen allotjament, manutenció de genets i cavalls i assegurança. No inclouen begudes ni tiquet d’entrada als castells.

Més informació i reserves

 

 

 

 

 

Related Links