Inici

 

L'entorn


L’Ametlla de Segarra és un poblet d'origen medieval amb només 20 habitants situat a l’altiplà dels Comalats, a cavall de la Segarra, la Conca de Barberà i l’Urgell. Per la seva altitud (700 metres) és un gran observatori de la Segarra i la plana d'Urgell, així com del Prepirineu en general i els cims més pirinencs més alts des de l'Aneto fins al Canigó.

La primera notícia documental de l’Ametlla data del 1077, quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer I, un cop estabilitzada la frontera comtal amb Al-andalus, donà la torre de guaita, que encara avui es conserva i és visitable, a Acard Miró, senyor de Tarroja, perquè comencés a repoblar el lloc.


El paisatge que envolta l’Ametlla és una successió de turons i valls conreades en feixes amb marges i cabanes de pedra en què alternen els cereals (blat, ordi, civada), la colza, la vinya, els ametllers i les oliveres amb els boscos i bosquines d’alzines, roures i pins.

Aquest tipus de vegetació comporta uns canvis estacionals molt pronunciats en l’aspecte del paisatge, que van des dels verds intensos de primavera fins als blancs hivernals, passant pel contrast estiuenc dels cereals daurats i els verds boscans.

Des de l’Ametlla es poden recórrer diverses rutes històriques. La més propera, al sud, és l’antiga via romana de Barcelona a Lleida que travessa la vall del riu Corb, travessant les viles medievals de Vallfogona, Guimerà i Ciutadilla, enllaçant més endavant amb la ruta del Cister a Vallbona de les Monges. Al nord-oest, la ruta dels pobles templers a l'entorn del riu Cercavins inclou Granyena, Montornès, Masdebondia i Verdú. Al nord de Cervera, la ruta dels Castells de la Segarra i la Noguera permet visitar algunes de les millors fortificacions de la Catalunya medieval, així com també el Camí de Sant Jaume que voreja el riu Ondara al seu pas per la Segarra. A l'est, l'alta vall del Corb i Santa Coloma de Queralt donen pas als pobles medievals fronterers regats pel riu Gaià.


 

 

Inici Contacte L'entorn Les estances Els cavalls La casa français english español català

Related Links